Ben je tussen de 14 en 23 jaar? Voel jij je vaak somber of leeg? Zit je niet lekker in je vel? Heb je het gevoel dat je geen grip hebt op je stemming? Heb je geen zin om dingen te ondernemen en heb je daar last van?
Dan is Doepressie misschien wel iets voor jou. Met het programma leer je grip te krijgen op je stemming.
Er is een sterke behoefte aan middelen om jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB) betere seksuele voorlichting te kunnen geven. Juist deze doelgroep heeft vaak (te) weinig kennis over het eigen lichaam, intimiteit, vriendschap en online seksualiteit. Met mogelijk grote gevolgen, zoals seksueel grensoverschrijdend gedrag, onveilige situaties en/of negatieve ervaringen op het gebied van seksualiteit.
‘Lief, lijf en leven’ vertelt kwetsbare jongeren alles wat ze moeten weten over seks. In het voorlichtingsprogramma worden op een heel toegankelijke en gestructureerde manier vele facetten van de seksuele ontwikkeling belicht. Op een eigentijdse manier en door bijdragen van Typhoon, Douwe Bob en Katinka Polderman maakt het programma de thema’s bespreekbaar. De filmpjes, waarin ook jongeren zelf vertellen, geven een extra dimensie aan de inhoud.
In Lief, lijf en leven is ook informatie te vinden over actuele onderwerpen zoals loverboys en girls, seks en sexting. Het programma is oorspronkelijk gemaakt door KLOS media en bestaat uit video’s en opdrachten om jongeren met een LVB en hun begeleiders in gesprek te laten gaan over vriendschap, liefde en seks.
Aan de hand van de modulaire opbouw via verschillende tegels kan een begeleider de thema’s individueel of in groepsverband met zijn cliënt doorlopen. Ook kan een cliënt in overleg met de begeleider delen zelfstandig doorlopen. Cliënten vinden het niet altijd prettig om dit soort zaken te bespreken, soms is het ook fijn om het individueel te lezen. Zo kan een cliënt zelf starten met de tegel “Vriendschap”, maar kun je de tegel “Seks met jezelf” nog even op slot laten. Hier kunnen begeleiders meer uitleg over geven.
Het programma kan ook gebruikt worden door en met ouders. Er is een begeleidingshandleiding die voor de start van het programma doorgenomen kan worden door de begeleiders en ouders.
Jouw Omgeving heeft dit voorlichtingsprogramma samen met inhoudsdeskundigen van het E-LVB ( een samenwerking van ASVZ, Alliade en Ambiq) gedigitaliseerd. Video’s zijn gemonteerd met leeropdrachten zodat cliënten direct met de informatie aan de slag kunnen. Door de aantrekkelijke vormgeving en de structuur is het programma voor kwetsbare jongeren met een beperking goed te doorlopen en te begrijpen.
Het E-LVB is een samenwerkingsverband tussen e-healthplatform Jouw Omgeving en zorgorganisaties Ambiq, ASVZ en Alliade. Het E-LVB trekt gezamenlijk op in de digitale ontwikkeling voor mensen met een licht verstandelijke beperking.