130 miljard euro. Dat is het bedrag dat naar verwachting in 2030 naar de zorg gaat. De stijging van de zorgvraag vergt circa 600.000 extra zorgprofessionals. Het zijn duizelingwekkende cijfers die de vraag oproepen waar de live-editie van DIZ Day 2022 om draaide: Hoe gaan we de toekomst van de zorg betaalbaar én bemensbaar houden?
Eindelijk kon het weer. In real life elkaar ontmoeten, spreken en ideeën uitwisselen. Het is zoals DIZ Day, het cadeau van SDB Groep aan de zorg, bedoeld is. Onder leiding van dagvoorzitter Simon Broersma, hoofdredacteur Skipr en Zorgvisie, vond in de Fabrique in Utrecht een inspirerend en gevarieerd programma plaats rondom de toekomst van de zorg.
DIZ Day werd afgetrapt door een zeskoppig panel dat het geluid uit de volle breedte van de langdurige zorg liet horen. Van bestuurder tot zorgprofessional in opleiding en van wijkverpleegkundige tot directeur digitalisering. Via de drijfveren om te werken in de zorg ging het gesprek al snel over naar de krapte op de arbeidsmarkt. Is technologische innovatie de sleutel om de schaarste aan zorgprofessionals het hoofd te bieden, wilde de dagvoorzitter weten. Maarten Brouwer, directeur digitalisering en IT bij ’s Heeren Loo, ziet technologie als middel om betere zorg te leveren. “Om al die toegewijde mensen in de zorg te ondersteunen bij het met passie uitvoeren van hun werk.” Het digitaal vaardig zijn van medewerkers is daarvoor een belangrijke voorwaarde. “Zorgtechnologie loopt vaak stuk als zorgprofessionals niet weten hoe ze ermee moeten omgaan”, haakte Sam Schoch, bestuurder bij Middin, in.
Van de noodzaak om in opleidingen meer aandacht aan digivaardigheid te besteden, was het een kleine stap naar de toekomst van de zorg. In die toekomst ziet Monique van Rijn, manager Zorg en Welzijn bij Zorgspectrum, een nadrukkelijkere rol weggelegd voor het netwerk rondom de cliënt. “Zorg dat buiten naar binnen komt. Richt je daarbij niet alleen op mantelzorgers maar de hele maatschappij. Hoe kunnen we dit samen doen.” Een van de uitdagingen die daarmee gepaard gaat, is op een veilige en aanspreekbare manier data uitwisselen stelde Maarten Brouwer tot slot. Een punt dat Sander van Tilburg, Chief Technology Officer bij SDB Groep, later die middag in zijn visie op de zorg als essentieel zou bestempelen voor wat hij Community Care noemde: de juiste informatie op het juiste moment. Maar daarover later meer.
Na een korte pauze volgde de interactieve theatershow Klein geluk in de Zorg. Sabine Uitslag, Thomas Borggrefe en John van der Sanden brachten herkenbare gebeurtenissen in de zorg voor het voetlicht. Vanuit verschillende perspectieven en zich afspelend in het verleden, heden en de toekomst. Daarmee nodigde de voorstelling uit om anders naar de zorg, naar een cliënt (‘holistische gezondheidscasus’) of collega (‘transmuraal verpleegkundige’) te kijken. Doorspekt met de meest prachtige liedjes, begeleid door de band 30 Something, weekte de voorstelling het publiek los uit het systeem en bracht het terug tot wat in de ogen van de theatermakers de essentie van de zorg is: de liefde.
Voordat de aanwezigen in een drietal break-outsessies zelf aan de slag gingen met de toekomst van de zorg, presenteerde Sander van Tilburg tijdens de DIZ Day de visie op zorg in 2030. De toename van de vergrijzing vergt een andere invulling van de zorg, zo stelde hij. Zijn pleidooi om anders te denken leidde naar Community Care: samen voor elkaar zorgen. Netwerkzorg waarin proactief wordt gehandeld (voorkomen is beter dan genezen), zorg geïntegreerd is (altijd fysiek of digitaal binnen handbereik) en we samen verantwoordelijk zijn. Om de community in haar kracht te zetten zijn drie zaken belangrijk, hield de CTO zijn publiek voor: communicatie, educatie en informatie. Om vervolgens een uitstapje te maken naar wat er allemaal mogelijk is met technologische ondersteuning – een hololens voor educatieve doeleinden, wearables om 24/7 gezondheidsdata te monitoren, en een slimme wc en ijskast waarmee zorg in preventieve zorg kan veranderen. Veel van die ontwikkelingen kunnen vandaag al ingezet worden. “Daarvoor moeten we technologie omarmen”, aldus de topman. Door te innoveren én te falen, leren we. Niks doen is geen optie. Om te besluiten: “Het is een kwestie van anders denken.”
Daarmee gaf de live-editie van DIZ Day de bezoekers veel food for thought waar nog lang en levendig over werd doorgepraat.
Op 28 september vindt de volgende editie van DIZ Day plaats.
Meld je nu aan voor DIZ Day 2023!