Ga naar de inhoud
 Voor jongeren die last hebben van heftige emoties en daardoor in de problemen raken

Surfen op emoties

Ben je tussen de 14 en 23 jaar? Heb jij last van heftige emoties waardoor je vaak in de problemen komt? Zit je af en toe in een crisis? Vind je relaties lastig?

Dan is Surfen op emoties misschien wel iets voor jou. Je krijgt meer inzicht en vertrouwen in jezelf en je leert meer greep te krijgen op je gevoelens en gedrag.

Gewoon thuis

Surfen op emoties is een programma dat je thuis op de computer doet. Daarnaast zie je soms ook je vaardigheidstrainer. Voordat je begint bespreek je met hem hoe jouw behandeling er precies uit gaat zien. Het kan zijn dat je ook een deel van de training in een groep volgt en/of nog een andere behandelaar ziet. Belangrijk is dat de behandeling bij jou past. Door online te werken kun je op jouw tijd en jouw plaats werken aan jouw behandeling.

Het programma

Het blended behandelprogramma Surfen op emoties bestaat uit verschillende onderdelen. In het eerste onderdeel ‘Past Surfen op emoties bij mij?’, krijg je informatie over hoe het programma werkt, een borderlinestoornis en de behandeling. Zodat je begrijpt wat er met je aan de hand is en hoe je daar samen met je vaardigheidstrainer aan gaat werken.

In het volgende onderdeel ‘Aandachtsvaardigheden’, leer je eerst over verschillende manieren van reageren en hoe je deze manieren bij jezelf kunt herkennen. Vervolgens leer je hoe je meer evenwicht kan brengen in je reacties op bepaalde situaties of gebeurtenissen.

Een ander onderdeel is ‘Omgaan met emoties’. Dit onderdeel gaat over leren omgaan met sterk wisselende en heftige emoties door te weten te komen wat je voelt en waarom. Je leert meer positieve emoties toe te laten en op een goede manier met negatieve emoties omgaan. Zo krijg je meer greep op je emoties en dat is handig!

Daarna komt het onderdeel: ‘Crisisvaardigheden’. In dit onderdeel komt onder andere aan bod wat een crisis is en hoe je hier beter mee omgaat. Je leert hoe je (zelf)schadelijk gedrag verandert, afleiding zoekt en jezelf kan kalmeren en ontspannen. Daarnaast leer je dingen te accepteren zoals ze zijn, een belangrijke vaardigheid voor het omgaan met een crisis.

In het onderdeel ‘Omgaan met relaties’, leer je vaardigheden voor het verbeteren van relaties met anderen. Je gaat opzoek naar jouw stoorzenders in relaties met anderen en gaat aan de slag met wat je eraan kunt doen. Je leert op zo’n manier voor jezelf op te komen dat anderen je serieus nemen èn dat de relatie en je zelfrespect goed blijven.

 

“Soms voel ik me heel rot van binnen. Het helpt dan om te lezen wat mij de vorige keer geholpen heeft”

Samen

Je volgt het programma met een vaste vaardigheidstrainer. Terwijl je thuis aan je programma werkt, kan je hem vragen stellen door een bericht te sturen. Hij kijkt hoe de oefeningen gaan en geeft tips of informatie om je te helpen. Je start het programma samen en maakt afspraken, zodat je weet wat je van elkaar kunt verwachten.

Samen met anderen

Veranderen doe je nooit alleen, daarom doen ook mensen die voor jou belangrijk zijn, bijvoorbeeld je ouders of verzorgers, mee aan het programma. Ze kunnen niet zien wat jij schrijft , maar ze kunnen meekijken of helpen als jij dat vraagt. Je maakt hierover afspraken met je ouders en je vaardigheidstrainer.

De dagboekkaart

De dagboekkaart, je schrijft dagelijks over je gedrag en de vaardigheden die je hebt gebruikt. Zo krijgen jij en je vaardigheidstrainer snel overzicht hoe je week is gelopen en wat voor jou moeilijke momenten waren.

Wegwijzers

In Surfen op Emoties vind je telkens Wegwijzers. De Wegwijzers geven tips en nieuwe vaardigheden. Of ze leggen iets belangrijks kort uit.

Filmpjes

Filmpjes waarin behandelaren uitleg geven over de informatie die behandeld gaat worden. Hierdoor kan je kiezen op welke manier je de uitleg wilt krijgen en kan je het vaker terugkijken.

Het crisisplan

Het crisisplan. Voor je begint stel je samen met je vaardigheidstrainer een crisisplan op. Je schrijft op hoe een crisis bij jou kan oplopen, wat je kan doen zodat een crisis niet verder oploopt en wat je helpt om weer rustig te worden. Als je in crisis raakt is het vaak moeilijk om te bedenken wat je kunt doen: je kunt dan je crisisplan erbij pakken.