Als bemiddelingsbureau in de zorg wil ZOS+ dat ‘hun’ zzp’ers zowel in de praktijk als op papier bekwaam zijn voor het uitvoeren van hun functie. Maar hoe realiseer je dat als de verantwoordelijkheid voor bijscholing bij de zzp’ers zelf ligt? Door ze te faciliteren met het SDB Leerplatform, weet Francis Leeuwesteijn.
Gemiddeld zijn er maandelijks zo’n 125 zzp’ers via ZOS+ actief in de zorg. “En daar komen er iedere maand zo’n twintig bij”, vertelt Francis Leeuwesteijn niet zonder trots. Zij is verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole binnen ZOS+. “We zijn niet alleen een bemiddelingsbureau maar ook een netwerk voor zzp’ers in de zorg. We bieden inspiratie, organiseren evenementen en zorgen voor kennisdeling. Daar verwijst het plusteken naar in onze naam.”
Drie jaar geleden ging ZOS+ op zoek naar een leeromgeving voor de zzp’ers die zij bemiddelen. “Ben je in loondienst dan wordt dat voor je geregeld. Als zzp’er moet je alles zelf uitzoeken en organiseren. Daar wilden wij zelfstandigen in ondersteunen.”
De zoektocht kwam uit bij ZorgLeren Unlimited-onderwijs, een e-learningcatalogus van de SDB Groep. Daarmee werd op de website van ZOS+ een webshop ingericht voor de verschillende modules. Een prima concept, vertelt Francis. “Alleen sloot het onvoldoende aan op de vraag die zzp’ers hadden. Ze konden niet gemakkelijk vinden welke modules ze precies moesten volgen om hun accreditatie te behouden.”
Daarop ging Francis in overleg met Sophia Grootes, contactpersoon bij SDB. “Zij keek met ons mee hoe onze organisatie in elkaar zit, wat de behoeften van zzp’ers zijn en hoe de diensten van SDB Groep daarop aangepast konden worden.”
Sinds september vorig jaar doet ZOS+ twee dingen anders, weet Francis. “Naast het aanbieden van praktijkscholing bij ons op locatie hebben we het SDB Leerplatform ingericht.” Het platform is een online omgeving waar zzp’ers op ieder moment zelfstandig kunnen leren. Ook kunnen zij eenvoudig hun accreditatie en registratie inzien. Net als de vorderingen in de e-learnings die ze maken. “We bieden de modules bovendien aan als bundels. Dat maakt het makkelijker om te zien wat je als zzp’er precies moet doen om je accreditatie te behouden.”
Het Leerplatform is toegankelijk voor alle zzp’ers, ook zelfstandigen die niet via ZOS+ werken. Het bureau heeft daarbij de mogelijkheid om de zzp’ers te volgen en hun accounts en certificaten te bekijken – al beperkt Francis zich daarbij alleen tot de zzp’ers die via ZOS+ worden bemiddeld. Zijn zij gekwalificeerd om het werk te doen waarvoor ze worden ingezet? Dat is de vraag die Francis nu kan beantwoorden. “Ik zie het Leerplatform dan ook als een aanvulling op onze bestaande kwaliteitscontrole. Zzp’ers moeten altijd certificaten hebben van praktijkscholing. De e-learnings zijn daarop een goede aanvulling. Wij kunnen mensen niet verplichten om zich bij te scholen. Maar we kunnen ze wel heel gericht stimuleren.”
En de zzp’ers zelf? Hoe vinden zij het leren via het Leerplatform? “Heel overzichtelijk”, aldus Francis. “Zeker nu we de e-learnings aanbieden als bundels. Daardoor zien ze direct wat ze moeten doen.” Sinds september hebben zo’n vijftig zzp’ers en de vaste medewerkers van een kleinere zorgorganisatie de e-learnings gevolgd via het Leerplatform van ZOS +. Een aantal dat de kwaliteitsverantwoordelijke gedoseerd wil laten oplopen. “We weten nu dat het werkt. We kunnen dus verder groeien.”